Бидний өдөр тутмын амьдралын салшгүй хэсэг болох хооллолт зөв зохистой байх нь эрүүл мэндэд чухал нөлөөтэй. Гэвч хоол идсэний дараа хийдэг зарим үйлдэл хоол боловсруулалтыг доголдуулах, бодисын солилцоог удаашруулах, улмаар эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлөх эрсдэлтэй байдаг. Иймд дараах 10 зүйлийг хоол идсэний дараа хийхээс зайлсхийх хэрэгтэй.
1. Унтах
Хоол идсэний дараа шууд хэвтэх нь ходоодны хүчил улаан хоолойд орж, шархлаа үүсгэх, хүчиллэгжилтийг ихэсгэх эрсдэлтэй. Мөн хоол боловсруулах явцыг удаашруулж, жин нэмэгдэх шалтгаан болдог.
2. Тамхи татах
Хоолны дараа тамхи татах нь хорт бодисуудын шимэгдэлтийг нэмэгдүүлж, уушги, зүрх судасны өвчлөл үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг. Судалгаагаар хоол идсэний дараах нэг ширхэг тамхи нь 10 ширхэг тамхи татсантай тэнцэх хэмжээний хор уршигтай гэж үздэг.
3. Цай болон кофе уух
Хоолны дараа шууд цай эсвэл кофе уух нь төмрийн шимэгдэлтийг бууруулж, төмөр дутлын цус багадалт үүсгэх магадлалтай. Ялангуяа жирэмсэн болон төмөр дутлын эрсдэлтэй хүмүүсийн хувьд энэ зуршил нь сөрөг нөлөөтэй.
4. Жимс идэх
Жимсийг хоолны дараа шууд идэх нь хоол боловсруулах үйл явцыг удаашруулж, хий үүсэх, ходоодонд хямрал үүсэхэд хүргэдэг. Иймд жимсийг хоол идсэнээс дор хаяж 1-2 цагийн дараа идэх нь тохиромжтой.
5. Ус уух
Хоолны дараа их хэмжээний ус уух нь ходоодны шүүсийг шингэлж, хоол боловсруулах үйл ажиллагааг сааруулдаг. Хэрэв ус уух шаардлагатай бол бага хэмжээгээр, бүлээн ус уух нь тохиромжтой.
6. Шүршүүрт орох
Хоол идсэний дараа шүршүүрт ороход цусны эргэлт ходоодноос арьс руу шилжиж, хоол боловсруулах үйл явц удааширдаг. Энэ нь хоол шингэхэд сөрөг нөлөө үзүүлнэ.
7. Биеийн хүчний дасгал хийх
Хоол идсэний дараа хүнд дасгал хийх нь хоол боловсруулах эрхтний үйл ажиллагааг доголдуулж, гэдэс хямрах, цээж хорсох, дотор муухайрах зэрэг шинж тэмдэг үүсгэж болзошгүй. Хэрэв дасгал хийх шаардлагатай бол хоолны дараа дор хаяж 1-2 цаг хүлээх хэрэгтэй.
8. Бүс чангалах
Хоолны дараа бүсээ чангалснаар ходоодны даралтыг ихэсгэж, хүчиллэгжилт үүсгэх эрсдэлтэй. Энэ нь хоол боловсруулах үйл явцыг хүндрүүлдэг тул бүсээ бага зэрэг суллаж хэвших хэрэгтэй.
9. Яаравчлан алхах
Хоол идсэний дараа шууд хурдан алхах нь хоолны шимэгдэлтийг удаашруулж, хоол боловсруулах үйл ажиллагаанд саад учруулж болзошгүй. Харин хоол идсэний 30 минутын дараа аажуухан алхах нь эрүүл мэндэд тустай.
10. Нүүрээ угаах
Хоол идсэний дараа шууд нүүрээ угаах нь арьсны цусны эргэлтийг өөрчилж, хоол боловсруулалтад нөлөөлж болзошгүй. Иймээс хоолны дараа 30 минут хүлээсний дараа нүүрээ угаах нь зөв.









