Цагаан сарын бэлтгэл
Цагаан сар дөхөхийн хэрээр Монголын айл өрхүүд ихээхэн бэлтгэл хангадаг. Айл бүр гэрээ цэвэрлэж, ахуй орчноо сайхан тохижуулж, шинэ хувцас, хэрэглэл бэлтгэнэ. Хамгийн чухал зүйл нь ууц бэлтгэх, бууз, банш хийх зэрэг уламжлалт хоол хүнсээ базаах явдал юм. Эдгээр нь элбэг дэлбэг, баяр хөөртэй шинэ жилийг угтах бэлгэдэлтэй билээ.
Цагаан сарын ёс заншил
Цагаан сарын хамгийн чухал зан үйл нь золголт хийх ёс юм. Ахмад настнуудаа хүндэтгэж, шинэ оны мэндчилгээ дэвшүүлэн золгодог. Золголтын үеэр “Мэндийн ерөөл” хэлж, ахмад настнууд нь залуу үедээ ерөөл өргөдөг.
Мөн бэлэг солилцох, айл хэсэх, ахан дүүсээ хүндэтгэх заншилтай. Цагаан сарын үеэр монголчууд айл айлаар орж, баярын ширээгээр дайлуулж, ерөөл тавьж, ерөөлийн үгс хэлэлцдэг.
Цагаан сарын идээ ундаа
Баярын хамгийн чухал хэсэг бол уламжлалт хоол, ундаа юм. Ууц тавих, бууз жигнэх, айраг, сүүтэй цай, архи зэрэг ундаа өргөх зэрэг нь монголчуудын цагаан сарын салшгүй нэг хэсэг юм. Битүүний өдөр бууз, банш хийж, гэр бүлийнхэн хамтдаа ширээ тойрон сууж, амтат зоогоо зооглодог.
Цагаан сарын утга учир
Цагаан сар нь зөвхөн баярлах өдөр биш, харин эв нэгдлийг эрхэмлэх, элгэн садан, ахан дүүсээ хүндэтгэх, өс хонзонг мартах, өнгөрснөө дүгнэж, ирээдүйн сайн сайхныг хүсэх баяр юм. Монголын уламжлалт соёл, ёс заншлыг залуу үедээ өвлүүлэх, нийгмийн харилцааг бэхжүүлэх чухал ач холбогдолтой.
Ийнхүү Монголын Цагаан сар нь зөвхөн нэгэн баяр төдийгүй ард түмний өв соёл, зан заншлыг шингээсэн, эв нэгдлийг эрхэмлэсэн үндэсний их баяр билээ.









